Mangalitza

“The Kobe beef of pork” 

Taru Joutsi

Mangalitza-sikarotu on lähtöisin entisen Itävalta-Unkarin alueelta. Se on siis eurooppalainen sikarotu, ja kuuluu kesysikoihin. Rotu oli lähellä kuolla sukupuuttoon 1980-luvulla, jolloin sikoja oli jäljellä enää noin 250 yksilöä. Aktiivisilla toimilla kanta on kuitenkin saatu elvytettyä Unkarissa, ja tämän jälkeen mangalitzoja on myös viety useisiin muihin maihin, kuten esimerkiksi Suomeen, Isoon-Brianiaan ja Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä Suomestakin löytyy jo kymmeniä mangalitzan kasvattajia.

Mangalitza kuuluu rasvatyypin sikoihin, toisin sanoen sen liha sisältää enemmän rasvaa kuin esimerkiksi tavanomaisesti kasvatetun sian liha. Mangalitza kasvattaa myös paksun rasvakerroksen ihonsa alle. Kun tavanomaisella sialla rasvakerroksen paksuus on n. 30mm, mangalitzalla se saattaa olla jopa 100mm. Tämän rasvakerroksen ansiosta rotu sopii kasvatettavaksi ulkona laitumella. Rasvakerros suojaa eläintä sekä talven kylmyydeltä että kesän helteiltä.

 

Mangalitzaa kasvatetaan laitumella. Eläimillä on riittävästi tilaa toteuttaa lajinmukaisia käyttätymistarpeitaan, kuten tonkimista. Isolla laitumella eläimillä on myös tilaa väistää toisiaan. Tämä on tärkeää, koska laumassa on usein eri ikäisiä eläimiä. Laitumella kasvatettavilla eläimillä on käytössään sääsuojia, jotka tarjoavat suojaa talven viimoilta ja kesän paahteelta. 

Meidän tilalla on eläimillä on käytössään kolme eri laidunaluetta, joita vaihdellaan vuosittain. Silloin kun aluetta ei käytetä laitumena, siellä kasvatetaan viljaa. Tällä tavalla saadaan eläinten laitumelle jättämä lanta hyödynnettyä lannoitteena. Tavoitteenamme onkin mahdollisimman ekologinen tuotantotapa.

 

“Tavoitteenamme on tuottaa laadukasta lihaa mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti eläinten hyvinvointi huomioiden”

Mangalitzan liha on rasvaisempaa kuin tavanomaisesti tuotetun sian liha. Rasva on kuitenkin koostumukseltaan pehmeämpää, ja marmoroituu kauniisti lihassyiden väliin. Lihan marmoroitumiseen vaikuttaa myös eläimen ikä. Meillä eläimet kasvatetaan vähintään 14kk ikäisiksi.

Eläinten ruokinta vaikuttaa lihan makuun ja koostumukseen. Meillä eläimet ruokitaan ohralla, kauralla ja herneellä. Ohra, kaura ja herne tulevat pääosin omalta tilaltamme tai lähiseudulta. Ruokintaa täydennetään hyvälaatuisella nurmirehulla, jota on aina eläinten saatavilla

Haluamme taata eläimillemme hyvän elämän alusta loppuun asti. Pikkuporsaat syntyvät omalla tilalla, ja ne saavat olla yhdessä emänsä kanssa 8 viikon ikään asti. Sen jälkeen ne siirtyvät ulos laitumelle, jossa ne kasvavat vähintään 14kk ikäisiksi.

Teurastamoyhteistyökumppaninamme toimii Tajman teurastamo Pedersöressä noin tunnin ajomatkan päässä. Eläimillä on vuorokauden mittainen lepoaika kuljetuksen jälkeen, ja teurastuksen hoitaa aina asianmukaisesti koulutettu henkilökunta. Lihat pakataan ja mahdollisesti pakastetaan heti leikkaamisen jälkeen parhaan mahdollisen hygieenisen laadun säilyttämiseksi.

Voit seurata meitä myös sosiaalisessa mediassa